Ana Sayfa Yap         Sık Kullanılanlara Ekle           İletişim    

  VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/166 (28.03.2024)      Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışmasının Tamamlanması Hakkında Duyuru (28.03.2024)      Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışmasının Uzaması Hakkında Duyuru (28.03.2024)      Yeni e-Beyan Sistemi Hakkında Duyuru (21.03.2024)      SGK Genel Yazı: 5510 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin Beşinci Fıkrası Uygulaması (12.03.2024)      Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı (E: 2023/4, K: 2023/6) (12.03.2024)      5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 89 uncu Maddesinin İkinci Fıkrasına Göre Uygulanan Gecikme Cezası Oranının Yeniden Belirlenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8256) (12.03.2024)      Bazı Nace Kodlarında Güncelleme Yapıldı (07.03.2024)      Şubat Ayı SGK Bildiriminde Dikkat Edilecek Hususlar (07.03.2024)      Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (06.03.2024)      İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (05.03.2024)      SGK Genelgesi 2024/3 - Asgari Ücret Desteği (01.03.2024)      Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024-32/69) (28.02.2024)      İşsizlik Sigortası Fonu Gelirlerinin, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci Maddesinin Yedinci Fıkrasında Belirtilen Amaçlar İçin Kullanılacak Oranının Artırılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8188) (23.02.2024)      Merkezî Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (23.02.2024)      E-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı (21.02.2024)      Menkul Sermaye İradı Rehberi (21.02.2024)      SON DAKİKA: Enflasyon Düzeltmesi Sirküleri Yayımlandı (20.02.2024)      İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler İle Serbest Meslek Erbaplarında Amortisman Düzeltmesi (20.02.2024)      Kira Ödeyen Değerli Vatandaşlarımıza Duyuru (20.02.2024)     

HAVA DURUMU

MAKALELER


ÇEVRECİLİK. DOSAB VE BİR ANI

 

                Bursa, 2.Eylül.2014
 
 
                ÇEVRECİLİK. DOSAB VE BİR ANI
 
                Son zamanlarda Dosab’ın yapacağı bir yatırım sıkça gündeme gelmeye başladı. Yapılan açıklamalara göre yatırım küçük bir elektrik santralı ve büyük bir buhar santralı. Yatırımın en büyük özelliği ise Türkiye’de Bursa’nın yakın çevresinde üretilen linyit kömürünü kullanacak olması.
                Yazılı ve sözlü basında açıklamalar, karşı görüşler vs. vs . ortalık toz duman. Malum ülkemizde bir de istemezükçüler var. Bunlar, olumlu veya olumsuz , ülkedeki her yatırıma karşı çıkıyorlar. Ancak, bazan karşı çıkılması gereken yatırımlar da var. Bu konuda isim vermeyeceğim.
                Bu toz duman arasında anılarımı tazelemek gerekti.
                1980 ‘ li yıllar, Bursa’da Japonların da yardımı ile büyük bir doğalgaz santralı kurulacak. Kıyamet kopuyor. Bu doğalgaz santralı , ovayı mahfedecek, Bursa’nın hava sıcaklığını en az 2 derece artıracak ve buna benzer iddialar. Ben de her şeye maydanoz olan bir yapıdayım. Ülkede genel olarak bir elektrik üretim kıtlığı var. Neye mal olursa olsun, elektrik üretimi şart. Olmayan elektrik en pahalı elektriktir. Diğer yandan, bu yatırıma karşı çıkanlar Mühendisler. Açtım telefonu en çok karşı çıkan mühendis arkadaşı buldum. Sana geliyorum. Nedir bu beni bir aydınlat bakalım dedim. Arkadaş şaşırdı. Sen ne sıfatla bunu soruyorsun diye merakla sorular sordu. Ben de meraklı bir vatandaş olarak niye karşı çıkıyorsunuz, anlamak istiyorum dedim ve buluştuk. Tabii, buluştuğumuzda gördüm ki, bu arkadaşlar istemezükçüler. Neticede Ovaakça Doğalgaz santrali yapıldı, yıllardır da çalışıyor.
                Yine 1980 li yıllarda Bursa’nın meşhur bir firmasında çalışıyorum. Kömür kullanıyoruz ve firma parkın kenarında. Kimseyi rahatsız etmeyelim diye o yıllarda, sulu sistem bir baca gazı arıtma sistemi yaptık. Buna rağmen üç-beş gecede bir parktaki işletmeler telefon ediyorlar. Sizin baca yine çevreye is, duman saçıyor diye. Fabrikaya bir gidiyoruz ki, kazancılar, kömürü doldurmuşlar, kontrol etmiyorlar ve uyuyorlar. Yani çevre olayında bir de ihmal konusu var.
                Dosab’ın yapmak istediği kömür santralı, ilk bakışta iyi mi kötü mü olacağı anlaşılmayan, hakikaten etrafı toz duman eden bir konu.
                Bir kere, mevcut tesislerdeki bir çok buhar üretiminin yerine tek bir üretim mahalli olacak ve daha verimli bir üretim olacak.
                Elektrik üretimi pek de önemli olmayan bir miktar olacak. Ancak kendilerine yetecek.
                Buhar ve elektrik üretimi tamamen yerli hammadde , yani yerli kömürle yapılacak.
                Dosab yöneticileri ve yatırımın planlayıcılarına göre yapılan baca gazı arıtma tesisleri ile çevreye hiçbir zararı olmayacak.
                Karşı fikirde olanlar da şunları ileri sürüyor.
1.     Günde yüzlerce kamyon veya tır, kömür taşıyacak. Bunların trafiğe,
yola, çevreye vereceği zararları düşünüyor musunuz?
2.     Yüzlerce kamyonun taşıyacağı kömürleri nereye yığacaksınız, bunların tahmil, tahliyesi esnasında oluşacak toz yığınlarını nasıl önleyeceksiniz?
3.     Kömür, yandıktan sonra çıkan yine yüzlerce ton kül ve cürufu nereye depolayacaksınız, bunların nakliyesi de şehir trafiğini felç eden bir etki etmeyecek mi? Yine bu toz ve cürufun, hele hele lodoslu bir günde nasıl bir çevre felaketine sebep olacağını düşünüyor musunuz?
4.     Yüzlerce kamyonun, kullanacağı benzin, yedek parça, ve benzeri malzemelerin bu ülkeye kaça mal olacağını düşünüyor musunuz?
5.     Böyle bir tesiste herhangi bir şekilde, eleman ihmallerinin sonuçlarını hesapladınız mı?
6.     Yatağan termik santralinin yarattığı çevre ve radyasyon felaketini hatırlıyor musunuz?
 
Yatırımın lehine ve aleyhine olan bu düşüncelere baktım, baktım, baktım ve
Ben şahsen bir karar veremedim. Siz ne dersiniz?
 
                                                                                                      Cevdet Akçakoca
                                                                                                      Bağımsız Denetçi
                                                                                                      Yeminli Mali Müşavir
               
 
 

                             

AKÇAKOCA Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Adres:      Kükürtlü Mh. 3. Kardelen Sokak, Yıldız Apt. Sitesi Yıldız Apt. Blok No. 2A Osmangazi/Bursa

                 
29 Ekim Mah. Muammer Aksoy Cad. Kirmikil İş Merkezi No:26 /18 ve 22 Nilüfer /Bursa

Tel:           (0224) 233 28 20

E-Posta:   cevdeta@cevdetakcakoca.com  -   akcakoca@superonline.com



Her hakkı saklıdır. 2010 www.akcakocaymm.com.tr

Web Tasarım   
www.MuhasebeTR.com