Ana Sayfa Yap         Sık Kullanılanlara Ekle           İletişim    

  VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/166 (28.03.2024)      Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışmasının Tamamlanması Hakkında Duyuru (28.03.2024)      Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışmasının Uzaması Hakkında Duyuru (28.03.2024)      Yeni e-Beyan Sistemi Hakkında Duyuru (21.03.2024)      SGK Genel Yazı: 5510 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin Beşinci Fıkrası Uygulaması (12.03.2024)      Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı (E: 2023/4, K: 2023/6) (12.03.2024)      5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 89 uncu Maddesinin İkinci Fıkrasına Göre Uygulanan Gecikme Cezası Oranının Yeniden Belirlenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8256) (12.03.2024)      Bazı Nace Kodlarında Güncelleme Yapıldı (07.03.2024)      Şubat Ayı SGK Bildiriminde Dikkat Edilecek Hususlar (07.03.2024)      Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (06.03.2024)      İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (05.03.2024)      SGK Genelgesi 2024/3 - Asgari Ücret Desteği (01.03.2024)      Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024-32/69) (28.02.2024)      İşsizlik Sigortası Fonu Gelirlerinin, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci Maddesinin Yedinci Fıkrasında Belirtilen Amaçlar İçin Kullanılacak Oranının Artırılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8188) (23.02.2024)      Merkezî Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (23.02.2024)      E-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı (21.02.2024)      Menkul Sermaye İradı Rehberi (21.02.2024)      SON DAKİKA: Enflasyon Düzeltmesi Sirküleri Yayımlandı (20.02.2024)      İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler İle Serbest Meslek Erbaplarında Amortisman Düzeltmesi (20.02.2024)      Kira Ödeyen Değerli Vatandaşlarımıza Duyuru (20.02.2024)     

HAVA DURUMU

MAKALELER


İnşaat İşlerinde İndirimli KDV İadesi

 

Bursa, 20.Şubat.2012
 
İNŞAAT İŞLERİNDE İNDİRİMLİ KDV İADESİ
 
                2012 Yılının ilk ayları ile birlikte 150 m2. Den daha küçük konut inşa edenlerde indirimli oranda kdv iadesi çalışmaları son hızla başlamış bulunmaktadır.
 Bilindiği gibi ülkemizde genel katma değer vergisi oranı %18 dir. Oysa 150 m2. Den daha küçük konutlarda kdv oranı %1 dir. Dolayısıyla bu konutların inşasında kullanılan bir çok mal ve malzeme %18 oranındadır. Bu tip konutların inşasında yüklenilen katma değer vergisinin inşaatı yapan firmaya iadesi konusunda düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden birisi de indirimli oranda kurumlar vergisinin iadesidir.
                İnşaat yapanların mağdur olmaması, alıcıların da fazladan kdv ödememesi, ekonominin gelişme hızını sürdürmesi, ülkenin modern ve yeni konut ihtiyacının karşılanması gibi sebepler göz önüne alınarak inşaatlarla ilgili yüklenilen katma değer vergilerinin iadesi için düzenlemeler yapılmıştır.
                150 m² nin altındaki bir konutun inşasına yönelik olarak yapılan harcamalar (arsa bedeli dahil), genel yönetim giderleri (akaryakıt, büro malzemeleri, reklam, komisyon, temizlik malzemeleri vb.) ve ATİK lerden işleme isabet eden paya ilişkin ödenen KDV, işlemin bünyesine giren vergiler kapsamında değerlendirilecektir.
150 m² nin altındaki konut teslimlerine yönelik iade taleplerinde, konutun yapımıyla ilgili harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler iade hesabına dahil edilebilecek, konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar için yüklenilen vergiler iade hesabına dahil edilmeyecektir.
Dolayısıyla, bir arada bulunan konutların ortak kullanımına ait olan sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere düzenlenmiş çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı, alışveriş merkezi gibi alanlara ilişkin konutun yapımı için olmayan harcamalar nedeniyle ödenen KDV iade hesabına dahil edilemeyecektir.
Ancak, arazinin yapısından dolayı yapılması zorunlu olan site içi çevre düzenlemeleri (istinat duvarı, perde duvarı, site çevre duvarları, site içi zemin sertleştirme işleri gibi) nedeniyle yüklenilen vergilerin iade hesabına dahil edilmesi mümkündür.
                İndirimli oranda katma değer vergisi iadesi ya yıllık veya aylık olarak yapılabilir. Birçok inşaat firması her yılın ilk aylarında indirimli kurumlar vergisini geri alabilmek için hazırlıklara başlar ve özellikle Yeminli Mali Müşavirlere müracaat ederek inceleme yaptırarak hazırlatacakları rapor ile indirimli olarak yüklendikleri katma değer vergisini almaya çalışırlar.
                Bu yazımızda, yukarıda 3 paragrafta yaptığımız açıklamaların dışında, konu ile ilgili özel bilgiler vermeyeceğiz.
                İnşaatçılar ve rapor hazırlayan Yeminli Mali Müşavirler indirimli kurumlar vergisi iadesi alınacağı zaman kısaca aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir.
a.       Masraf faturalarının inşaatın gelişimine uygun sürelerde alınmış olması, mesela hafriyat faturasının kdv. Ödememek veya geç ödemek için inşaatın bitimine yakın alınarak hesaplara kaydedilmesi gibi yanlışlar varsa bu durumda katma değer vergisi iadesi almamak daha iyi olacaktır. Sadece bu örneği verdik. Bu tip faturalar aynı zamanda sahte evrak düzenlemek veya kullanmak suçu olarak nitelenebilir.
b.       Yine çok kısaca, dairelerin satış fiyatlarına çok dikkat etmek gerekir. Siz şehrin lüks bir semtinde, bir köyde olabilecek bir fiyatla daire satamazsınız, eğer bu şekilde bir satış olmuşsa, bu satış kesinlikle kabul edilmeyecektir. Kabul edip rapor yapan Yeminli Mali Müşavirin başı belaya girecek, ayrıca bütün inşaat da incelemeye sevkedilecek ve inşaat firması “Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olacak” birçok cezalarla karşılacaklardır.
c.        Daire fiyatlarının normal olup olmadığının bir başka kontrol şekli de banka kredileri alındığı halde, kredi tutarının çok altında bir değerle satış yapılmasıdır.
 
Sonuç olarak:
Belgelerin doğru olmadığı, veya şüpheli olduğu hallerde, inşaatçıların indirimli oranda katma değer vergisi iade talebinde bulunmaları herkes için yararlı değil zararlı sonuçlar doğuracaktır.
Yeni yılın başlaması dolayısıyla katma değer vergisi iadesi hevesinde olanlar bu yazımızı dikkate almalıdır.
Bu konuda daha fazla bir şey yazmıyoruz, doğru maliyet yapmayan, dürüst fiyatlarla satış yapmayan inşaatçılar, lütfen böyle bir talepte bulunmayınız.
 
 
 
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca
 

                             

AKÇAKOCA Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Adres:      Kükürtlü Mh. 3. Kardelen Sokak, Yıldız Apt. Sitesi Yıldız Apt. Blok No. 2A Osmangazi/Bursa

                 
29 Ekim Mah. Muammer Aksoy Cad. Kirmikil İş Merkezi No:26 /18 ve 22 Nilüfer /Bursa

Tel:           (0224) 233 28 20

E-Posta:   cevdeta@cevdetakcakoca.com  -   akcakoca@superonline.com



Her hakkı saklıdır. 2010 www.akcakocaymm.com.tr

Web Tasarım   
www.MuhasebeTR.com