Ana Sayfa Yap         Sık Kullanılanlara Ekle           İletişim    

  VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/166 (28.03.2024)      Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışmasının Tamamlanması Hakkında Duyuru (28.03.2024)      Elektronik Belge Sistemlerinde Yapılacak Planlı Bakım Çalışmasının Uzaması Hakkında Duyuru (28.03.2024)      Yeni e-Beyan Sistemi Hakkında Duyuru (21.03.2024)      SGK Genel Yazı: 5510 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin Beşinci Fıkrası Uygulaması (12.03.2024)      Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu Kararı (E: 2023/4, K: 2023/6) (12.03.2024)      5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 89 uncu Maddesinin İkinci Fıkrasına Göre Uygulanan Gecikme Cezası Oranının Yeniden Belirlenmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8256) (12.03.2024)      Bazı Nace Kodlarında Güncelleme Yapıldı (07.03.2024)      Şubat Ayı SGK Bildiriminde Dikkat Edilecek Hususlar (07.03.2024)      Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (06.03.2024)      İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (05.03.2024)      SGK Genelgesi 2024/3 - Asgari Ücret Desteği (01.03.2024)      Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2024-32/69) (28.02.2024)      İşsizlik Sigortası Fonu Gelirlerinin, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48 inci Maddesinin Yedinci Fıkrasında Belirtilen Amaçlar İçin Kullanılacak Oranının Artırılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 8188) (23.02.2024)      Merkezî Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (23.02.2024)      E-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı (21.02.2024)      Menkul Sermaye İradı Rehberi (21.02.2024)      SON DAKİKA: Enflasyon Düzeltmesi Sirküleri Yayımlandı (20.02.2024)      İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Mükellefler İle Serbest Meslek Erbaplarında Amortisman Düzeltmesi (20.02.2024)      Kira Ödeyen Değerli Vatandaşlarımıza Duyuru (20.02.2024)     

HAVA DURUMU

MAKALELER


YETER, TEDBİRLER 10 GÜN DAHA ALINMAZSA(!)

Bursa, 05.Şubat.2009

  

YETER , TEDBİRLER 10 GÜNDE DAHA ALINMAZSA (!)

             Dünya ekonomik krizi, Türkiyede  Ekim Kasım 2008 ayından itibaren , önce bankacıların piyasayı sıkıştırması, vadeli çekleri tahsil etmeye başlaması ile birdenbire piyasada etkili olmaya başladı.

            Yine bir müddet sonra bankacılar, bu defa kredi kullanımlarını kısıtlamaya , yeni kredi vermeyerek, kredi sürelerini uzatmayarak  ve krizi bilerek veya bilmeyerek daha fazla tırmandırmaya başladılar.

            Derken, dünyada bilhassa otomotiv devlerinin krizden etkilenmesiyle Türkiye otomotiv sektörü krize hem de balıklama girdi , onlara bağlı olarak otomotiv yan sanayii de havlu atmaya başladı.

            Tekstil , zaten uzun zaman önce yaptığı boks maçı veya güreşte yerlere serilmişti. Üstüne üstlük, finans krizi olarak başlayan  bu dünya ekonomik krizi tekstili tam olarak çökertti.

            Tabii, dünyadaki daralma, bırakın ihracat artışını, Türkiyenin başta Rusya ve komşu ülkeler, Avrupa Birliği olmak üzere bütün dünyaya ihracatının azalmasına sebep olmaya başladı.

            Gerek ihracat azalması ve gerekse iç piyasadaki daralma , ülkemizde krizin bir üretim krizi haline gelmesi sonucuna ve işsizliğe sebep oldu.

            Krizin seyrine baktığımızda ülkemizde böyle bir seyir takip ettiğini görüyoruz.

            Krizi tetikleyen sebeplerden en önemlisi de, Sevgili dostum Yalçın Aras’ın yazdığı gibi dedikodu. Herkes batıyor lafları.

            Dünyada daha Ekim ayından itibaren harıl harıl krize karşı tedbirler alınmaya, veya hiç olmazsa krizi önleyecek konularda çalışmalar yapılmaya, bir takım paketler açıklanmaya başladı.

            Bizim hükümetimizden hiçbir çalışma yok. (!)

            Bir takım ekonomistler, yazar çizer takımı ki içinde ben de varım, bu hükümetin Amerika Birleşik Devletlerindeki seçim sonuçlarını beklediğini, seçim döneminde topal ördek denen Amerikan Başkanlarının yerine yenisinin gelmesi halinde piyasalarda açılımlar olacağını ileri sürmekte , sonuçta Şubat ayında Türkiyede krizin etkilerinin azalacağını, hatta olumlu sonuçlar alınmaya başlanacağını iddia etmekte idiler.

            Böyle düşünmenin bir başka sebebi de , yapılacak böyle bir hareketle, IMF ile anlaşma yapılmadan, bir diğer deyişle IMF ye ümüğümüzü sıktırmadan hükümet krizi atlatmış ve oy sağlamış olacaktı.

            Tam bu sırada Davos krizi patladı. Hükümetin başka hiçbir şey yapmasına lüzum kalmadan oy oranında doğrudan o davranışa bağlı olarak oy patlaması olduğu yönünde kanaat doğdu.

            Tamam, iyi onurumuz kurtuldu. Bütün ülke olarak gururla ayağa kalktık ama bu yetmiyor, maalesef yetmiyor.

            Bu tip krizlerin en kritik en basit tedbiri devletin yatırım ve cari  harcamalarını artırmasıdır. Maalesef ülkemizde devlet harcamalarını hiç ama hiç artırmadığı gibi süregelen müteahhitlik ve enerji alımları , sağlık ödemeleri  gibi ödemeler dahil bütün harcamalarında kısıtlamaya gidildi ve aksamalar doğdu..

BU ARADA DA MALİYE BAKANIMIZ MAALESEF HASTANEYE YATTI.

İŞTE ŞİMDİ YANDIK. DİYE DÜŞÜNECEKTİR PİYASAMIZ.

 ARTIK MALİYE HİÇBİR ÖDEME YAPMAYACAK DİYECEKTİR İŞ ADAMI.

 MALİYE BAKANI HÜKÜMETİN ŞU ANDA EN ÖNEMLİ BAKANIDIR.

MALİYE YETKİLİLERİNİN BU DURUMDA DERHAL ÖDEMELERİ SERBEST BIRAKMASI, ARTIRMASI, MALİYE BAKANININ HASTALIĞI SEBEBİYLE İŞ ADAMLARININ YUKARIDA BELİRTTİĞİM ŞEKİLDE DÜŞÜNMESİNİ ÖNLEYECEK VE GÜVEN GETİRECEKTİR.

            Geçen haftadan beri Bursa piyasasında dolaşıyorum, bu krizin atlatılması için en önemli şey GÜVENdir. Zaten krizi doğuran da önce güven bunalımı idi.

Şu anda gördüğüm, piyasada güven kaybolmuş, hükümete de maalesef güven kaybolmuş durumda.

             Hani, her zaman anlattığım Nasrettin Hoca hikayelerinden birinde Nasrettin Hoca kaybolan eşeğini şarkı söyleyerek aramaktadır. >Herkes, Hoca sen üzülmüyormusun , insan kaybolan eşeğini şarkı söyleyerek mi arar demiş, Hoca da son ümit şu tepenin arkası , hele orada da eşeği bulamazsam siz seyreyleyin bendeki gümbürtüyü, feryadı, vaveylayı demiş.

             Sayın yetkililer,

            Türkiye piyasası Nasrettin hocanın eşeğini bulamadığı tepeyi aşmış durumda, eğer 10 gün içinde tedbirler açıklanmazsa artık feryad, figan ve vaveyladan dolayı herkes mefta olacak , bilesiniz(!)

            10 gün nereden çıktı demeyin, ben öyle düşündüm.

                                                                                                                                            

Yeminli Mali Müşavir

  Cevdet Akçakoca


                             

AKÇAKOCA Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Adres:      Kükürtlü Mh. 3. Kardelen Sokak, Yıldız Apt. Sitesi Yıldız Apt. Blok No. 2A Osmangazi/Bursa

                 
29 Ekim Mah. Muammer Aksoy Cad. Kirmikil İş Merkezi No:26 /18 ve 22 Nilüfer /Bursa

Tel:           (0224) 233 28 20

E-Posta:   cevdeta@cevdetakcakoca.com  -   akcakoca@superonline.com



Her hakkı saklıdır. 2010 www.akcakocaymm.com.tr

Web Tasarım   
www.MuhasebeTR.com